מה יכולות להיות הסיבות למגמת הירידה? במחקר אנו מעלים מספר השערות:
האם הירידה מבטאת שיפור מתמשך ביכולת של משקיעים לזהות מיזמים מוצלחים?
טענה הנשמעת לעיתים קרובות היא שהירידה התמקדה בסטארטאפים הפחות מוצלחים, כלומר שהאיכות הממוצעת של הסטארטאפים עלתה עם הירידה במספרם. בחינת טענה זו דורשת אמידה של איכות סטארטאפים בחלוקה לפי שנות הקמה. כקירוב לאיכות החברות אשר הוקמו בשנה מסוימת, הגדרנו את אחוז הסטארטאפים מתוך כל שנתון שהצליח לגייס השקעת seed ומעלה, בתוך משך זמן נתון.
תוצאות הניתוח לא מצביעות על מגמה של שיפור באיכות הסטארטאפים בתקופה הרלוונטית. לדוגמה, 52 שבועות לאחר ההקמה, ההבדלים באיכות לפי מדד זה בין קבוצת הסטארטאפים שנוסדו בין השנים 2014 ו-2020 קטנים יחסית – ושיעור הסטארטאפים שהצליחו לגייס השקעה נע בין 14% ל-18%. תוצאות אלה יציבות גם כאשר משנים את פרמטר האיכות לגיוס סבב A ומעלה, למשך הזמן מגיוס seed לסבב A וכו’.
האם הירידה מבטאת שינויים טכנולוגיים שיוצרים העדפה לגודל?
בתעשיית הטכנולוגיה הגלובלית ניכרים מעת לעת שינויים בתחומים הנמצאים בפריחה. שינויים אלה עשויים להתבטא בגודלן של החברות שקמות, כך שייתכן שהירידה במספר חברות הטכנולוגיה החדשות נובעת מעלייה של תחומים הדורשים יותר משאבים ומתבטאים בסטארטאפים גדולים יותר, או בירידה של תחומים הדורשים פחות משאבים.
הסבר זה נתמך על-ידי הממצא לפיו עיקר הירידה שנצפית בשנים האחרונות הינה בסקטור ה-Social Media & Advertising. מיזמים בסקטור זה לרוב מבוססים על תוכנה בלבד (pure software), ולכן דורשים פחות משאבים (כוח-אדם, ציוד) מסקטורים “כבדים” יותר כגון אגריטק או מכשור רפואי, ואפילו פחות מתחומים כמו פינטק ורפואה דיגיטלית שדורשים מלבד ידע טכני, גם מומחיות ברגולציה המורכבת של התעשייה הרלוונטית. העובדה שגם בחו”ל, הירידה נצפית במיוחד בסקטור זה, מחזקת את הסברה כי ניתן לייחס את הירידה בפתיחת החברות לשינויים אלה.
האם הירידה נובעת מתחרות גוברת של הסטארטאפים מול החברות הגדולות?
בעשור האחרון גדל משמעותית מספר החברות הרב לאומיות (מ-2014 נפתחו בישראל מעל 200 מרכזי מו”פ של חברות זרות) כמו גם מספר חברות הצמיחה הישראליות. חברות אלה מתחרות על אותם המשאבים מול סטארטאפים חדשים באופן שיכול להסביר את הירידה במספר הסטארטאפים:
-
תחרות על כוח אדם: המספר הגדול של חברות רב-לאומיות שנכנסו לישראל בעשור האחרון, לצד פריחתן של חברות הצמיחה וחדי הקרן הישראליים, מהווים אלטרנטיבה מתגמלת ונטולת סיכון עבור יזמים פוטנציאליים. החברות הגדולות מושכות יזמים פוטנציאליים לתפקידי ניהול בשכר גבוה, בתנאים נוחים ובסיכון נמוך, ובכך משפיעות לשלילה על המוטיבציה ליזמות. אותה תחרות על העובדים מקשה על אלה שכן בחרו במסלול היזמות - יזמים המקימים סטארטאפ צריכים עתה להתחרות על גיוס עובדים עם חברות בעלות משאבים גדולים לאין שיעור. העלייה בשכר העובדים מגדילה במיוחד את הקושי בפתיחת מיזמים חדשים, ולפיכך מגדילה גם את חסמי הכניסה למיזמים חדשים. העלייה בסכומי סבבי seed וסבבי A החציוניים בכ-15% ו-11% לשנה בממוצע בהתאמה בשנים 2014–2020 , עשויה להעיד על קושי הולך וגדל בהקמת סטארטאפים.
-
תחרות על הון פיננסי: טענה שעולה בהקשר של ירידה במספר הסטארטאפים היא כי תשומת הלב של קרנות הון סיכון ושל משקיעים אחרים ממוקדת בשנים האחרונות בהשקעות late stage, ושהדבר מגביר את הקושי של חברות לגייס הון בשלבים המוקדמים. אך למרות שניכרת ירידה מ-2018- בהשקעות early stage , חסרות אינדיקציות נוספות המאששות טענה זו.